Elämässäni on vieraillut kaikenlaisia naisia. Teräväreunaisia naisia, pehmeitä naisia, lujia naisia, kauniita naisia, viisaita naisia ja eksyneitä naisia. Elämäni tärkeimmät naiset ovat kuitenkin naisia, jotka ovat, tai jotka kerran ovat olleet särkyneitä naisia.

Särkyneillä naisilla on särkyneet sydämet. Särkyneiden sydänten siunaus on siinä, että niiden murtumakohdista vuotaa rakkaus. Särkyneiden sydänten rakkaus on siitä erityistä rakkautta, ettei se valikoi ketä se kastelee: Rakkaus tulvii jokaisesta säröstä, ja sataa sen päälle, joka uskaltaa lähelle. Särkyneiden naisten lähellä on ilmainen suihku.

Jotkut välttelevät särkyneitä naisia. He nimeävät välttelemisen syyksi sanojen puutteen. Särkyneiden naisten kartteleminen sanattomuuden vuoksi on hilpeää, sillä juuri heitä ei tarvitsekaan lähestyä sisustustarrojen latteilla viisauksilla. Särkyneet naiset ovat menettäneet kyvyn esittää viisaampaa ja voimakkaampaa. He ovat kohdanneet jokaista inhimillistä olentoa koskevan heikkouden ja alastomuuden, eivätkä odota muilta sen enempää.

Viihdyn särkyneiden naisten seurassa. He saattavat nauraa harvoin, mutta silloin kun he nauravat, aurinko paistaa, ilmassa tuoksuu kevät ja tuulikellolta on hetken rytmi kadoksissa. Viihdyn särkyneiden naisten seurassa myös siksi, ettei heidän kanssaan tarvitse pelätä kättä, joka nousee lyömään. Särkyneet tietävät, että haavoitetulla kädellä lyöminen sattuu lyöjään yhtä paljon kuin lyötyyn. Siksi särkyneet ovat keksineet muita tapoja vaikuttaa maailman kulkuun.

Särkyneiden naisten voima on rakkaudessa. Särkyneet ovat riittävän herkässä tilassa voidakseen nähdä ne, jotka piilottelevat avuntarvettaan. He kykenevät pelastamaan avomereltä, mutta huomaavat myös sen, joka on hukkua kuivalla maalla. Särkyneet ovat usein tietämättömiä tästä voimasta.

Haluaisin kiittä jokaista särkynyttä naista. Haluaisin kiittää heitä siitä, että he pehmentävät maailmaa pelkällä olemassaolollaan, ja siitä että matkalla paranemiseen he kuljettavat muita samaan suuntaan.

Tärkein tulee kuitenkin tässä: Aina, kun epäilet, että voimasi ovat ehtyneet, ja että sydämesi on lopullisesti kylmennyt, muista kyyneleet! Kyyneleet ovat kuumia, tai ainakin lämpimiä, ja ne tulevat sinusta. Mistä muusta ne kertovat, ellei lämpimästä sydämestä, joka on elossa, ja joka sykkii edelleen.

-Hanna Kivisalo